Informatie over Thich Nhat Hanh

 Thich Nhat Hanh
Thich Nhat Hanh

We mediteren in de traditie van Thich Nhat Hanh, een Vietnamese boeddhistische monnik, zenleraar, schrijver en mensenrechtenactivist. 

 

Thich Nhat Hanh werd door Martin Luther King genomineerd als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede en woont ruim 30 jaar in Frankrijk waar hij het meditatiecentrum Plum Village oprichtte.

 

De afgelopen jaren heeft hij over de hele wereld vele lezingen en retraites gehouden en velen geïnspireerd. Zijn mildheid en bescheidenheid, zijn grote maatschappelijke betrokkenheid en het feit dat hij voorleeft wat hij zegt, maken hem zeer geliefd. In simpele bewoordingen weet hij de essentie van de boeddhistische leer uit te leggen direct gekoppeld aan de praktijk van het dagelijks leven.

 

In Nederland en België wordt er op vele plaatsen in groepjes, sangha's genaamd, gemediteerd in de traditie van Thich Nhat Hanh.

Je kunt er meer over lezen op de website van de Stichting Leven in Aandacht.

 

Informatie over meditatie in onze traditie

Stille zitmeditatie (ca. 20 minuten)
Je bent bewust aanwezig, wakker en oplettend als de bestuurder van een auto. Wat voel je als je glimlacht, een half-glimlach? Je blijft oplettend ademen, terwijl je glimlacht. Je kunt je hand op je buik leggen, vlak onder je navel en het rijzen en dalen met de in- en uitademing voelen. Met iedere uitademing ontspan je steeds meer, je laat iedere spier in je lichaam los. Net zoals een poes voor een warme kachel volledig ontspant met spieren die zonder weerstand toegeven aan iedere aanraking. Alle spieren in je schouders, je nek, je gezicht, je buik laat je met je uitademing los. Hierbij kan het helpen om een paar keer bij je inademing je je wenkbrauwen op te trekken en dit met je uitademing weer los te laten. Laat je spieren zo zacht worden als een stukje zijde dat in de wind hangt te drogen. Je ademen zal zo rustiger en dieper worden. Als de omgeving je te veel afleidt kun je je ogen sluiten. Als je slaperig bent houd je je ogen open en kijk je schuin voor je naar beneden.

 

Je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties neem je waar zonder te oordelen, je aanvaardt wat er is. Je ontvangt en erkent zowel je plezierige gevoelens als je gevoelens van ergernis en behandelt ze volledig op dezelfde wijze. Je duwt niets weg, je probeert niets te veranderen je houdt niets vast. Je observeert alleen maar wat langskomt zonder er iets mee te doen. Je doet geen enkele moeite.

 

Elke keer (en dat zal heel erg vaak zijn) als je merkt dat je aandacht is afgedwaald, benoem je de gedachte of het gevoel waar je aandacht in zit en zeg je er een liefdevol "Hallo" tegen. Vervolgens breng je je aandacht rustig met een glimlach terug naar je ademen, je anker.

 

Deze meditatie geeft vaak een weldadige rust. Het kan je helpen om innerlijk tot rust te komen, zoals een meer met rimpelloos water. Je voelt, je verfrist en vernieuwd. Dit schept ruimte in je, wat verdieping van inzichten kan geven.

 

 

 

Begeleide zitmeditatie (ca. 20 minuten)

Bewust ademen is de basis van meditatie, is de basis om concentratie en inzicht te ontwikkelen, is de veiligste en betrouwbaarste weg die we kunnen volgen om opvattingen los te laten. Bij meditatie zitten we rechtop, zodat onze ademhaling en energie ongehinderd kunnen stromen. Vaak zakken we meer in elkaar en en gaan we sneller en oppervlakkiger ademen. Voel het verschil in ademen als je rechtop zit ... en in elkaar gedoken zit ...

Dit verschil is vaak gemakkelijker te voelen als je ogen dicht zijn. Door ons ademen te vertragen en te verdiepen kalmeren we zowel onze geest als ons lichaam en kunnen we ons openen voor de vreugde van de meditatie. 

 

Met een gedempt geluid van de bel door zacht tegen de bel te slaan zonder de uitnodiger te verwijderen, om aandacht te trekken, om de bel wakker te maken, beginnen we. Adem een paar maal bewust in en uit.

 

Dan wordt er een stukje meditatieoefening vertelt of een stukje tekst voorgelezen. Na het voorlezen van de tekst wordt deze in twee korte zinnen, een voor de inademing en een voor de uitademing samen gevat en wordt de bel uitgenodigd om een paar minuten stilte aan te geven zodat je deze woorden mee kunt nemen in je meditatie. Als de tijd om is wordt de bel weer zacht aangeraakt. Dan volgt een volgende tekst met hetzelfde ritueel.

 

Als voorbeeld een tekst die gebruikt kan worden.

Door je aandacht op je adem te richten zul je vanzelf stoppen met denken over het verleden en de toekomst, stoppen met verstrooide gedachten. Dit gebeurt omdat je geest volledig met het ademen bezig is, het stelt vast dat je inademt en dat je uitademt. Op deze wijze wordt je een met het ademen. Je geest is niet langer een angstige of denkende geest, het is simpel een ademende geest. 

 

Ademen en je ervan bewust zijn dat je ademt, maakt het ademen vanzelf dieper, langzamer, gelijkmatiger. Het ademen heeft hierdoor meer kwaliteit. Als het ademen vol, kalm en regelmatig is, begin je vrede en vreugde te voelen, zowel in je lichaam als in je geest. De kalmte van het ademen geeft vanzelf rust in lichaam en geest.

 

Met het inademen wordt de geest naar huis, in je lichaam gebracht, je geest stelt zich op de hoogte van je lichaam. Het ademen is de brug die je meeneemt van het lichaam in de geest en van de geest in het lichaam. Tijdens het uitademen laat je toe dat de spieren in je schouders, armen en de rest van je lichaam ontspannen zodat je hele lichaam zich gemakkelijk, ongedwongen, voelt.

 

Met inademen kalmeer je de functies van je lichaam. Met uitademen verklaar je mededogen voor wat je lichaam nodig heeft, behandel je je lichaam met diep respect en zorg.

 

 

Loopmeditatie (ca. 10 minuten)
Oefenen in lopen om het lopen in dit moment kan helpen om de eigen innerlijke rust en vrede te hervinden.

 

Vóór aanvang van de loopmeditatie kan het aanwezig blijven in het hier-en-nu gesteund worden door eerst stil te staan en de tijd te nemen voor:

- je volledige aandacht bij je ademhaling,

- het voelen van je hele lichaam,

- met iedere uitademing je spanning los te laten,

- het voelen waar je voetzolen en je tenen de vloer aanraken,

- het je bewust zijn van de mensen om je heen,

- het voelen waar je voetzolen en je tenen de vloer wel en niet aanraken.

 

Tijdens de loopmeditatie wordt soms de bel uitgenodigd. Iedereen blijft dan stilstaan en gaat met de aandacht terug naar de ademhaling, het volledig voelen van het eigen lichaam, bewust aanwezig zijn in het hier-en-nu en je dus ook bewust zijn van de mensen om je heen. Hierna vervolg je de loopmeditatie tot je bent aangekomen bij je eigen zitplaats. 

 

Terug bij je eigen zitplaats blijf je bewust staan met aandacht voor je ademen, je lichaam, je verbinding met de vloer en de mensen om je heen.

 

Beweeg nog even wat wat vraagt om beweging, wil bewegen.

 

Bij de klank van de bel buigen we naar elkaar en gaan zitten. 

 

N.B: meer over meditatie en het oefenen in de traditie van Thich Nhat Hanh kun je vinden op de site van  de Stichting Leven in Aandacht.

 


(Veel teksten zijn ontleend aan het boek 'Leven in Aandacht oefenen' van Margriet Messelink-Wolters)